DIY – HAVFRUETÆPPE

Jeg kan slet ikke få armene ned, over hvor hyggeligt dette havfruetæppe er. Jeg har længe gået og beundret de lækre havfruetæpper… så nu tog jeg endelig springet og hoppede ud i at lave et selv. Ikke nok med at det er hammer cute og man føler sig som den lille havfrue, så er det virkelig blødt og varmt. Kan ikke vente med at hoppe i det ude altanen en kølig sommeraften. Lige nu er det fast inventar, når jeg hygger på sofaen 🙂

Tæppet måler hele 152cm med halen, 110cm uden og bredden ligger på 37cm, der hvor fødderne skal i. Det er åbent bagpå, så det passer i størrelsen til alle. Hele dette herlige tæppe rendte faktisk kun op i 240kr?! Det synes jeg, er virkelig billigt for et så stort og lækkert tæppe lavet i 100% uldgarn.

I skal ikke lade jer skramme af de mange trin, det har jeg bevidst gjort, for at forklare ned til mindste detalje, da I har været så glade for de andre opskrifter, hvor selv nybegyndere kunne hoppe på 🙂 Jeg savnede virkelig godt forklarede opskrifter, dengang jeg var nybegynder og gerne ville lave et større projekt.

Havfruetæppet er virkelig et nemt og hyggeligt projekt og tog mig kun nogle aftener at lave. Hvis du ikke kender til de forskellige masker endnu, så frygt ej, hop ind på mit indlæg med chunky tæppe, her er kædemasker, luftmasker og stangmasker vist trin for trin, du kan finde opskriften lige her.

Du skal bruge:

15 garnnøgler af det lækreste uldgarn, kan købes her.

En stor hæklenål, jeg har brugt str 12.

KROP

1. række:

Start med at lave 17 luftmasker. Hvis du vil have tæppet bredere end mit, så skal du bare lave flere luftmasker 🙂

Start i 4. luftmaske fra din hæklenål og lav 1 stangmaske.

Forsæt med at lave 1 stangmaske i hver maske, indtil du kommer til den sidste luftmaske.

I den sidste luftmaske laver du 4 stangmasker.

Forsæt hele vejen rundt med at lave 1 stangmaske i hver luftmaske, så de sidder overfor hinanden.

I den sidste luftmaske laver du 2 stangmasker.

Tæl 3 luftmasker op og afslut med en kædemaske

2. række:

Lav 3 luftmasker og lav en stangmaske i det første hul.

Hop et hul over og lav 2 stangmasker i det næste, fortsæt hele vejen rundt.

Afslut runden med at tælle 3 luftmasker og lave en kædemaske deri.

3. række:

Lav 3 luftmasker og lav 1 stangmaske i det første “V”.

Lav derefter 2 stangmasker i hvert “V” indtil du når det ende hjørne.

I hjørnet laver du 3 stangmasker.

Lav derefter 2 stangmasker i hvert “V” indtil du når næste hjørne, hvor du laver 3 stangmasker igen og fortsætter derefter med 2 stangmasker til du når runden ud. Afslut runden med en kædemaske.

4. række:

Lav 3 luftmasker og derefter 2 stangmasker hele vejen rundt. Afslut med kædemaske.

De næste runder skifter mellem at øge og ikke at øge. Hver anden runde øger vi med 3 stangmasker i hver side (6 i alt) og i de resterende runder øger vi ikke.

5. række:

5 række øger vi med 3 stangmasker i hver side, denne række er identisk med række 3.

6. række:

I 6 række øger vi ikke, denne er identisk med række 4.

Forsæt med at lave disse rækker til og med række 12.

13. række: Nu skal der laves runder uden forøgning, det vil sige ,at du bare skal lave 2 stangsmasker hele vejen rundt, som i række 3.

13-30. række er ligesom række 3. I 30. række afslutter du garnet ved at klippe det af, så der er en lille stump og trække det igennem, stram derefter til.

31. række:

Find midten og bind en lille snor, så du nemt kan genkende det.

Start derefter i det første “V” efter snoren og lav 3 luftmasker og derefter 1 stangmaske. Jeg holder snoren fast med fingrene, så den ikke ryger ud, til sidst hæfter jeg den på bagsiden.

Lav derefter 2 stangmasker hele vejen rundt, som du har gjort i de andre rækker, forskellen er bare at du ikke skal kæde dem sammen til slut.

32. række: lav 3 luftmasker, vend arbejdet og forsæt med at lave 2 stangmasker i hvert “V”.

33-54. række: Laves som række 32. Afslut ved række 54. ved at trække snoren igennem og stram til, hæft på bagsiden, ligesom vi afsluttede tidligere.

Så er kroppen færdig, så kommer halen 😉

HALE:

HUSK DU SKAL LAVE 2 FINNER 🙂

1. række:

Start med at lave 17 luftmasker

Lav en stangmaske i 4 luftmaske fra hæklenålen.

Lav derefter 1 stangmaske i hver luftmaske hele kæden ud.

2. række:

Lav 3 luftmasker og vend arbejdet, lav derefter 2 baglæns stangmasker. Det vil sige, at du skal lave dem bagom stangmaskerne fra den forrige runde, se billederne.

Forsæt derefter med at lave en baglæns stangmaske hele vejen hen.

3. række:

Lav 3 luftmasker, vend arbejdet og lav baglæns stangmasker hele vejen hen, indtil du når de 2 du lavede i den samme i forrige række. Her skal du lave to baglæns stangmasker om hver, så der ialt kommer 4 baglæns stangmasker.

I hver række skal der øges med 2 stangmasker, som ovenover.

I den sidste (der hvor vi havde lavet luftmasker i forrige), laver du bare en enkelt stangmaske.

4. række:

Lav 3 luftmasker, vend arbejdet og lav en baglæns stangmaske om den første. Derefter kommer du til de 2 dobbelte baglæns stangmasker, som blev lavet i række 3. Her laver du bare 2 baglæns stangmasker om de 2 første og forsætter med 1 om hver rækken hen.

Række 5- 15: Her fortsætter du med at øge hver række med 2 baglæns stangmasker, som i række 3 og 4.

Husk at forøgelsen ligger skiftevis først og sidst, men du skal bare kigge efter de dobbelte baglæns stangmasker i hver række, så ved du hvor du skal ligge forøgelsen. Række 5 ligger forøgelsen sidst, række 6 først osv.

Afslut halefinnen.

Sy halefinnerne sammen. Læg dem ovenpå hinanden og lav fastmasker hele vejen hen igennem begge finner.

Sy nu halen fast på kroppen, det gør du ved at sætte to tøjklemmer på midten af finnen, så den sidder på midten af kroppen og ligeledes i siderne. Nu trækker jeg bare snoren frem og tilbage mellem finnen og kroppen, (starter selvfølgelig i første hul). Der er cirka to huller i finnen til et hul i kroppen. Fortsæt til du når enden og bind en knude.

Nu skal du bare hæfte alle de løse snore, det gør du ved at trække dem igennem mønstrene på dit tæppe tilfældigt.

Nu kan nyde dit overlækre havfruetæppe, er det ikke bare skønt ;)? Det er ihvertfald blevet mit absolute ynglings tæppe 🙂

Hvis I får problemer undervejs, så bare smid spørgsmål i kommentarfeltet, så hjælper jeg så godt, som jeg kan 😉

20 Comments

 • Susanne

  Hej. Jeg skal til at hækle tæppet til min datter, må jeg spørge hvor høj du er? Er lidt i tvivl om der er nok garn, da hun er høj, 177 cm. Susanne

 • Susanne

  Tak for svar. Jeg er amatør i at hækle og dette er mit første store projekt. Jeg bruger uldgarn der bruges hæklenål Nr 7 dertil men hækler med Nr 12 som dig, kan du fortæle, hvad jeg gør galt siden der er huller i? Jeg kan ikke finde ud af at ligge billede ind

  • NadjaDaher

   Hej Stine.
   Tusind tak for de pæne ord, de varmer 🙂 Den er jo åben bagpå, så den passer til alle. Håber det var svar nok, ellers spørger du bare igen.
   Mvh Nadja

 • Camilla Rydeng

  Hej Nadja. Super flot tæppe! Er det Drops Eskimo, du har brugt? Jeg undrer mig blot, fordi der ved det garn står nål 8, og du skriver 12…😊 Mvh. Camilla

  • MY HOME MY PLAYGROUND

   Hej Camilla

   Tusind tak, ja der et rigtig hyggetæppe 😉 Ja, man skal “rigtigt” bruge en nål 8, men jeg har lavet det med en 12’er, for at det får et mere let udtryk og der kommer luft imellem.

   Mvh Nadja

   • Camilla Rydeng

    Hej igen. Jeg bøvler med række 3 og det der med 3 stangmasker i hjørnerne! 🙂 Jeg har svært ved at definere, hvor hjørnerne er – er det et af “V”erne, der er et hjørne? Og række 4 – er det også i “V”erne, der skal laves stangmasker? Når der skal afslutte med en kædemaske, er det så at tælle 3 luftmasker op hver gang – ligesom du beskriver i de første rækker? Det står der nemlig ikke ved de næste rækker, men måske det er underforstået.. 😉 Tæppet er til min datter, hvorfor jeg prøver at lave det lidt mindre end dit – derfor har jeg kun slået 15 luftmasker op til at starte med, Jeg håber, at du kan hjælpe mig videre. På forhånd tak 🙂 God weekend! Mvh. Camilla

    • MY HOME MY PLAYGROUND

     Hej Camilla 🙂

     der er princippet to V’er forenden, så det er det første V, som er hjørnet. Række 4 skal du også lave i v’erne, ja 🙂 Ja altid tælle tre op.

     God søndag.

     Mvh Nadja

     • Camilla Rydeng

      Hej Nadja. Tak for svar..😊 Række 4 skal være stangmasker i V’erne – tjek! Hvad så der, hvor der i forrige omgang er lavet 3 stangmasker – skal det forståes som at de 3 stangmasker udgør 2 V’er, hvori der i hvert V laves 2 stangmasker? For mig havde det nok hjulpet med kendskab til antal masker efter hver række..😉 God aften. Mvh. Spørge Jørgen aka Camilla 😂

     • MY HOME MY PLAYGROUND

      Hej igen

      Du skal lave 2 stangmasker i hvert V, undtagen i de to hjørner, der skal du lave 3 🙂 Nej det udgør stadig kun et V, det er bare i et hjørne, som skal udvides med 3, så hver omgang bliver udvidet hele vejen op.
      Giver det mening?

      Mvh Nadja

  • MY HOME MY PLAYGROUND

   Hej Lis

   Jeg er super glad for, at du kan bruge min opskrift 🙂 Hmm, jeg tror ikke jeg er helt med på hvad du mener :)?

   Mvh Nadja

 • Ina

  Hej. Sidder med række 4 hvor der ikke skal øges. Der står 2 stangmasker er det igen i hvert V. ? For så øger jeg ? Og det virker som om jeg får alt for mange masker
  Mvh
  Ina

  • MY HOME MY PLAYGROUND

   Hej Ina

   Undskyld det sene svar, havde ikke set din besked 🙂
   Det er to stangmasker i hvert v, ja 🙂 Der skal øges en del.

   skriv endelig hvis der er andet.

 • Anja Larsen

  Hej Nadja, jeg skal vist have lidt hjælp til omgang 3, hvad mener du med V erne, der hvor der skal laves 2 stangmasker i hver V. Er det i hver i maskerne fra sidste omgang? Eller i de huller der er hvor man sprang en maske/hul over?

  • MY HOME MY PLAYGROUND

   Hej Anja

   V’erne er det hul som opstår imellem de to masker i samme hul, altså maskerne fra sidste runde 🙂

   God fornøjelse med projektet.

   Hilsen Nadja

   • Anja Larsen

    Hej igen, et spørgsmål mere. I række 4 hvor der skal laves 2 stangmasker i hvert V. Når jeg når hjørnet lavede jeg i runden før 3 stangmasker i hjørnet, hvilket jo giver 2 V`er, skal der 2 stangmasker i begge V`er? Mvh Anja

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *